My Blog List

Monday, March 21, 2011

Peranan Media Islam dalam Penyebaran Maklumat Islam

Media Islam mempunyai tanggungjawab atau peranan yang tinggi dalam menybearkan makluman Islam. Ini adalah 5 peranan terpenting media komunikasi Islam :-

1.      Menyebarkan peranan Islam dan menjelaskan kebenaran kepada orang ramai, ini ada kaitan langsung dengan dakwah.
2.      Memepertahankan isu-isu yang berkaitan dengan kehidupan ummah, siapa lagi yang akan mempertahankan isu-isu sebegini kalau bukan umat Islam itu sendiri.
3.      Menggunakan pekdekatan dan kaedah yang bijaksana dalam menjayakan proses komunikasi yang berkesan. 
ü  Islam haruslah sejajar dengan peredaran masa, dengan kewujudan Internet, umat Islam haruslah menggunakan peluang ini dengan menggunakan medium baru ini untuk menyebarkan syiar Islam.
4.      Melancarkan perang saraf terhadap musuh sebagai salah satu cara dakwah untuk menangkis serangan media Barat serta melemahkan hujah dan posisi meraka di samping mengukuhkan sasaran dan perspektif Islam.
ü  Ini adalah salah satu alternatif yang baik menggantikan peperangan dimana ia tidak melibatkan pertumpahan darah mana-mana pihak, Islam mahupun Barat.
5.      Menghadapi perang media propaganda asing serta melindungi ummah dari usaha yang menyesatkan. 
ü  Barat selalu menghasilkan filem-filem di mana orang arab menjadi musuh, itu adalah antara serangan propaganda Barat. Orang lain yang melihat filem sebegini akan menjeneralisasikan orang arab sebagai orang Islam. Inilah antara mesej-mesej tersirat di dalam filem-filem Barat.

No comments:

Post a Comment